Forskning sökes

Det gnager i mig detta med klimatförändringar. Det är inte det att jag inte förstår vad, varför och hur det sker. Nej, det som gnager är hur vi kunde låta det gå så här långt. Hur kunde vi släppa igenom de förändringar som nu hotar mänskligheten? Vi homo sapiens är rättmätiga härskare här på planeten Tellus efter jordskredsseger över allt och alla som hotat och utmanat oss. Är det Gud eller nått annat sagoväsen som kollektivt bestraffar oss med intellektuell förlamning?

De starkaste och, utan tvivel, största krafterna mänskligheten besitter är rikedom och makt. Genom dessa hittills obesegrade krafter regerar vi över allt och alla, men de kommer vara chanslösa mot den enorma kombattant vi så flagrant missbedömt. Enkla motståndare som rovdjur, sjukdomar och vårt egna ursprung har fått ge vika för vår rikedom och vår makt. Men i ett flerhundraårigt rus har vi helt missat skogen för alla träd och står nu inför ett grymt konstaterande av vårt lilla universums hittills största felbedömning och tvingas sitta fastbundna utan chans att försvara oss och se på när Klimatet nu hämnas och avlossar sina förändringsvapen som vedergällning för att vi inte bara glömde, utan faktiskt ignorerade det.

Jag tror vi behöver forska i varför klimatforskningens tydliga och högljudda varningar inte var tillräckliga. Den finns säkert sån forskning och det är jag som inte vet om den bara. Och nu föds ännu ett gnag i att detta i sig är ännu en varningssignal – hur kan en intresserad och jordad Tellusinvånare som jag inte veta och därför drabbas av ett ännu ett gnag. Det gnager i mig att det gnager, typ, och startar i mitt fall alternativa tankar, ex. vilka andra fenomen kan ha indirekt inverkan på klimatet, ex. sociala medier ökar vår självfixering och triggar egoistiska krafter som gör oss kollektivt sårbara. Eller har ett brett politikerförakt och problem med auktoriteter medfört att vi som kollektiv ignorerar utan att det behövdes något direkt uppsåt?

Jag har svårt att tro att Putte, Erdo, Trumpeten m fl enbart agerar för sin och sina näras bästa. Dom gör det, ja, men det är INTE bara för den egna vinningen. För 100 år sedan var det möjligt, men inte längre. Jag märker stor skillnad i samhället bara på 35 år. Skillnader som jag ser som sannolikt medskyldiga till att vi ignorerade Klimatets varningar och nu låter våra barn och barnbarn sitta av straffet. Jag skäms.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *