Jag vet inte om det är bra eller dåligt att i min ålder plötsligt inse självklarheter som jag nog borde insett för länge sedan. På senare tid har insikterna kommit ganska ofta. Å ena sidan kanske jag ska vara glad åt att fortfarande lära mig saker, att komma till insikt låter fint och värdigt. Men å den andra sidan kan vara så att jag under många år framstått som ganska korkad och oerfaren, vilket inte är lika roligt.

Mitt frukostägg brukar av någon anledning intas stående framför köksfönstret. Jag kollar av gatan och vädret tror jag. Det finns inget vettigt eller logiskt i betraktandet. Så i morse kom en person gående förbi. Jag tror hon hör till grannskapet och ville därför placera henne i ett sammanhang. På 7-8 meters avstånd var det svårt att se ålder, men mörk rock och glasögon konstaterade jag. Då kom insikten, det där med hennes ålder ledde mig dit. Vid 54-års ålder slog det mig nu att de flesta människorna i Sverige är yngre än mig. Så hon var sannolikt under 54 år. Det där går att räkna på! Medellivslängd i Sverige är 82 år, så det är rimligt att tänka att gruppen 0-53 år är fler än oss i gruppen mellan 54 och döden. Säkert helt galet statistiskt, men man borde kunna säga att jag är äldre än 2/3 av resten av Sveriges befolkning. Med samma resonemang har jag då fastställt att medelålders blir man vid 41 nu för tiden.

Ja, vilken insikt jag fick. Det känns inte som jag varit speciellt korkad eller oerfaren som inte fått denna insikt förrän idag. Jag känner mig istället tacksam för att jag sluppit den i de 13 år som den redan gällt.