Oro av ro

Vissa dagar är det skönt när det inte plingar till om nya mail, tweets eller annat. Oftast känner jag mig stressad när det sker. Alltså när det inte plingar. Står internet still, har man inte läst mina mail eller är jag så passé nu? Oro av ro. Men det händer ibland att jag istället får en lugn och god känsla av den digitala stiltjen, så jag ville utforska det hela närmare. Jag har alltid telefonen på tyst läge men provade att också stänga av durret från sms. Det hade blivit lika uppmärksamhetskrävande som den vanliga ljudsignalen. Jag vaknade av det om någon messade på natten även om telefonen låg under flera kuddar. Jag kände och hörde ljudet av vibrationen även om jag hade musik på eller inte ens var i samma rum. Jag hör ljud eller liknande frekvenser i musik som påminde om sms-durret och letar snabbt upp telefonen. Lägger musikproducenterna med flit in sådant? Såklart inte, men det gav mig en tankeställare kring hur viktigt det blivit för mig med ständig uppkoppling. Funderar på varför, jag om någon borde väl inte störas av detta? Hittar inget svar just nu, men det durr-lösa tillståndet har i alla fall förändrat mitt beteende så att jag nu har telefonen nära bredvid mig med skärmen uppåt så jag i ögonvrån kan ser om den tyst skulle lysa upp med en grön bubbla. Jag trycker också till den då och då för att dubbelkolla.

Jag tillhör en minoritet som lever i framtiden. En tid som många upplever som skrämmande. Men nutid är den tidigaste fasen av framtiden och science fiction har alltid varit bra på att beskriva detta. En relativt ny film heter Her. Den utspelar sig i en nära framtid där smart uppkopplad teknik är en viktig del av filmen, men storyn är romantisk och vacker. Min första tanke efter filmen var att all dess framtidsteknik redan finns idag. Inte färdigutvecklat och globalt för slutkonsumenter, än mindre socialt accepterad. Men delar av tekniken kommer vara vår vardag inom 10 år. Lika säkert som att det vi idag kallar smartphones inte fanns för tio år sedan.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *